Articole

Ce temperatura aveti?

Temperatura corpului

La persoanele sănătoase, temperatura corpului se menţine într-un domeniu extrem de îngust în ciuda faptului că faţă de mediu pot exista diferenţe mari. Reglarea perfectă a temperaturii corpului este necesară pentru desfăşurarea în condiţii optime a reacţiilor enzimatice şi ea este prezentă la toate vieţuitoarele care prezintă homeotermie.
Oamenii, ca şi mamiferele şi păsările, pot supravieţui în medii având un spectru larg de temperatură, numai dacă îşi păstrează constantă temperatura corpului permanent, în jurul temperaturii de 37°C. O creştere sau o scădere cu numai 5°C reprezintă condiţii extrem de periculoase pentru viaţă.

La persoanele sănătoase, temperatura corpului este in domeniul 36,5-37,5°C. Ea creşte uşor în cursul zilei începând de dimineaţă (de la ora 06:00). Temperatura cea mai mare se înregistrează între 06:00 şi 10:00, iar cea mai scăzută între 02:00 şi 04:00. Modificările de temperatură ale corpului sunt mai puternice la persoanele tinere comparativ cu cele în vârstă.


Cum îşi menţine organismul temperatura constantă?
Corpul omenesc menţine un echilibru precis între căldura produsă şi eliminarea ei. Producerea căldurii se face prin transformarea alimentelor prin intermediul organelor interne şi a muşchilor. Când este prea frig, muşchii încep să tremure producând mai multă căldură iar capilarele se contractă, păstrând căldura corpului.
In mod obişnuit, temperatura corpului este menţinută constantă datorită unei părţi din creier, denumită hipotalamus. Hipotalamusul funcţionează ca un termostat al organismului. El menţine temperatura constantă prin mecanismele de producere a căldurii (tremuratul şi metabolismul) ca şi prin cele de răcire (transpiraţia şi dilatarea vaselor de sânge care ajung la piele).
Unul din simptomele timpurii ale sarcinii este că temperatura este puţin mai ridicată decât în mod obişnuit. Medicul de familie vă poate sugera să vă determinaţi temperatura zilnic şi să o notaţi. Dacă ea este mai ridicată decât de obicei şi rămâne ridicată timp de două săptămâni, zi de zi, atunci este un semn clar că se întâmplă ceva în organismul dumneavoastră.


Cauze frecvente ale creşterii temperaturii
Cauzele frecvente ale creşterii temperaturii corpului sunt: viruşii, bacteriile, mucegaiurile, medicamentele, toxinele. Când temperatura corpului creşte datorită unei infecţii, aceasta se numeşte febră. Febra poate fi provocată de substanţe chimice denumite pirogeni care există în sânge. Pirogenii ajung la hipotalamus şi conduc la creşterea temperaturii corpului stimulând anumiţi receptori din el.
Temperatura normală este esenţială pentru o sănătate bună.
Temperatura corpului este fundaţia unei sănătăţi bune. O temperatură scăzută a corpului (hipotermie) este o indicaţie clară că ceva nu este normal şi trebuie depistat şi eliminat. La fel ca febra, hipotermia este un indicator bun că “ceva nu este bine” şi că ea poate face organismul să nu se simtă bine.


Câteva simptome ale deshidratării
Oamenii suferinzi devin deshidrataţi iar simptomele sunt: scădere în greutate (1-1,5 kg/zi), uscarea gurii, scăderea cantităţii de salivă, înghiţire greoaie, scăderea volumului ţesuturilor, piele uscată/crăpată, dureri de cap, puls ridicat, ochi retraşi în orbite şi febră. Pe măsură ce deshidratarea şi pierderea sărurilor din organism avansează, cantitatea de sânge pompată de inimă scade iar transpiraţia poate să înceteze în totalitate. Temperatura corpului creşte brusc.


Hipotermia
De ce este importantă hipotermia?
Procesele enzimatice din organism încetinesc cu 10-20% pentru fiecare grad sub temperatura optimă. Incetinirea reacţiilor biochimice de funcţionare, reparare şi management al toxinelor pune organismul într-o situaţie neobişnuită. Aceasta poate conduce la manifestarea multor sindroame şi simptome, precum cele listate mai jos. In mod obişnuit, nu toate problemele cronice pot fi datorate unei temperaturi a corpului scăzute, dar dacă sunt mai multe, determinarea şi notarea regulată a temperaturii corpului poate fi un ajutor util.
Toate funcţiile organismului sunt rezultatul reacţiilor biochimice catalizate de către enzime. Fără o funcţionare corespunzătoare a enzimelor, reacţiile biochimice vor decurge necorespunzător sau nu vor mai avea loc. Funcţia fiecărei enzime depinde de scopul ei, iar scopul ei depinde de temperatura la care are loc cataliza. Din această cauză este absolut necesar să avem o temperatură normală ca o condiţie a sănătăţii bune.
Temperatura corpului scăzută este mai mult decât suficientă pentru a explica multe probleme de sănătate cum ar fi: oboseală, dureri de cap, migrene, sintrom postmenstrual, creşterea în greutate, depresia, iritabilitatea, reţinerea fluidelor, anxietatea şi atacul de panică, pierderea părului, memoria slabă, concentrare slabă, inapetenţa sexuală, unghii nesănătoase, piele şi păr uscat, intoleranţă la frig şi căldură, motivaţie scăzută, lipsă de ambiţii, insomnie, alergii, acnee, astm, constipaţie, colon iritabil, dureri musculare şi articulare, vindecare lentă, transpiraţie anormală, fenomenul Raynaud, ciclu neregulat, acufene, respiraţie urât mirositoare, ochi uscaţi/vedere înceţoşată, prurit, senzaţie de plutire şi altele.
Temperaturi ale corpului sub 36.8°C pot cauza îmbolnăviri datorită încetinirii proceselor enzimatice.


Temperaturile scăzute ale corpului apar sau se accentuează în urma unor stresuri severe cum ar fi:
-    Naşterea (locul I)
-    Divorţ
-    Decesul unei persoane dragi
-    Stresul de la serviciu sau cel din familie
-    Operaţii sau accidente
sau după boli cum ar fi afecţiuni tiroidiene şi cancere.


Organismul îşi reduce activitatea şi temperatura corpului coboară ca un răspuns la stres. Se presupune că ea revine la valori normale atunci când stresul încetează, dar uneori nu se întâmplă aşa (sindromul de temperatură Wilson).


Persoanele cu temperatura corpului scăzută se simt astfel:
-    se simt la capătul puterilor;
-    frustrare apărută după ce a încercat remediu după remediu fără succes;
-    aproape fără speranţe;
-    supăraţi că nu pot funcţiona normal pentru familie;
-    agresaţi de faptul că ceilalţi consideră că totul este numai în mintea lor;
-    realizează că nu pot să-şi îndeplinească obiectivele în viaţă.


Remedii

Exerciţiile fizice generează o cantitate importantă de căldură în organism. La unii efortul fizic de cel puţin trei ori pe săptămână va elimina senzaţia permanentă de frig, dar nu pentru toţi.

Suplimentele nutrive ajută, molibden, colina, acidul alfa lipoic şi coenzima Q10 dar nu pe toată lumea.
Molibdenul este în mod deosebit de ajutor celor care resimt frigul în permanenţă şi li separe ca e prea cald când de fapt ei suferă de hipotermie.
Iodul administrat ca supliment a vindecat anumite forme de temperatură scăzută a sângelui, dar nu a fost eficient în toate cazurile.
Un nivel scăzut de cupru este asociat în anumite cazuri de temperatură scăzută a sângelui. Nivelul scăzut poate fi remediat mult mai uşor decât cel ridicat în acest caz.

Somnul suficient şi uneori prelungit ajută uneori, dar nu în toate cazurile. Este deosebit de important ca temperatura corpului să nu scadă prea mult pe timpul nopţii pentru că atunci beneficiile aduse de somn sunt puternic diminuate sau chiar oprite.

Viermii şi paraziţii sunt citaţi a fi una din cauzele temperaturii scăzute a corpului. Creşterea temperaturii prin diverse mijloace distruge viermii şi ajută organismul să aibă o temperatură normală.

Tradiţiile din bătrâni vorbesc despre folosirea rădăcinoaselor cum ar fi ridichile şi morcovii în alimentaţie sau a fasolei verzi.

Tradiţii din alte zone ale lumii vorbesc despre folosirea în alimentaţie a rădăcinii de ginger sau ardei iuţi roşii.

Menţinerea constantă a temperaturii corpului se poate face dacă o determinaţi în mod regulat. Există foarte multe motive pentru care ea poate fluctua atât la copii, cât şi la adulţi şi care pot conduce la consecinţe serioase.

 

Traducerea: Ion Furtună

Copyright (c) CRISTERA 2008-2015. All rights reserved.